World Cup nieuws: paraskiër Jeroen Kampschreur pakt World Cup Overall Titel 2023/2024

Beeld: Carloni - Raspar, SportXall HET

Jeroen Kampschreur topt een succesvol winterseizoen af met het de World Cup Overall Titel. De zitskiër behaalde meerdere, zeg gerust veel, podiumplekken dit seizoen en heeft daarmee de meeste wereldbekerpunten binnengehaald. Met precies 100 punten voorsprong is het ook nog eens een overtuigende winst voor Kampschreur! Van harte gefeliciteerd Jeroen, nu is het tijd om van een welverdiende pauze te genieten!

Grote Crystal Globe dit jaar voor Jeroen Kampschreur

Bij elke World Cup kunnen de atleten wereldbekerpunten binnenhalen. Bij winst krijgt een sporter 100 punten, een tweede plek is goed voor 80 punten, bij een derde plek ontvang je 60 punten en zo bouwt het stapsgewijs af. In totaal heeft Jeroen 1630 wereldbekerpunten binnengehaald met wedstrijden in verschillende disciplines. Hiermee heeft hij de meeste punten binnengehaald van alle deelnemers in zijn categorie, men’s sitting, en mag zich daarom de World Cup Overall Winner 23/24 noemen! Hoewel Jeroen al veel prijzen heeft binnengehaald in zijn topsportcarrière, ontbrak het nog altijd aan de felbegeerde grote Crystal Globe, de bokaal voor de World Cup Overall Winner. Het was de kers op de taart van een succesvol seizoen!

“Met 40 punten achterstand op de overall nummer één begon ik aan de wedstrijden in Italië. Ik wist dat het erom ging spannen wie de titel uiteindelijk zou pakken!” - Jeroen

Het hele seizoen heeft Jeroen op verschillende disciplines meerdere podiumplekken binnengehaald. Pas bij de laatste wedstrijd werd de strijd om de overall-titel beslist. Na de eerste run op de reuzenslalom stond Jeroen vierde. Zijn twee grote concurrenten, Rene De Silvestro (ITA) en Jesper Pedersen (NOR), waren in de eerste run sneller dan Jeroen. Helaas gingen zij in de tweede run onderuit. Jeroen zette een goede run neer en wist zo de snelste totaaltijd neer te zetten. Daarmee pakte hij 100 wereldbekerpunten en besliste hiermee de strijd om de Overall Titel!

Beeld: Carloni - Raspar, SportXall HET

Meer top drie plekken voor Jeroen

Een sporter wordt natuurlijk niet voor niets World Cup Overall Winner. Ook in de andere disciplines eindigde Jeroen in de top drie. Hij werd tweede bij de slalom overall, gevolgd door Niels die derde werd. Daarnaast werd Jeroen eerste op de reuzenslalom en derde overall bij de super G en tweede bij de afdaling. Voor de reuzenslalom mocht Kampschreur de kleine Crystal Globe, de bokaal die uitgereikt wordt aan de disciplinewinnaars, in ontvangst nemen. In totaal gaat Jeroen dus met twee bokalen en vijf overall top drie-plaatsen naar huis. Dat zijn nog eens cijfers om een seizoen mee af te sluiten!

Beeld: Andrea Carloni, SportXall HET

Paraskiërs sluiten het seizoen af in Sella Nevea

Jeroen mocht zijn prijzen na de World Cup in het Italiaanse Sella Nevea in ontvangst nemen. Daar werden de laatste World Cup-wedstrijden paraski van het seizoen georganiseerd, al zat ook hier het weer niet altijd even goed mee. In eerste instantie stonden hier twee afdalingswedstrijden, een alpine combinatie en een super G gepland, maar dat programma werd al snel omgegooid. De wedstrijden in de week ervoor in Kransjka Gora werden afgelast en verplaatst in Sella Nevea, waardoor het nieuwe programma bestond uit drie reuzenslalomwedstrijden, een slalom, een super G en een alpine combinatie. De super G en alpine combinatie moesten worden gecanceld, maar de rest ging gelukkig wel door.

En met succes! Want op de laatste wedstrijden van het seizoen wisten Jeroen, Niels en Claire goede zaken te doen en nog verschillende medailles mee naar huis te nemen. Op de eerste reuzenslalom werd Jeroen tweede en Claire en Niels vierde. Twee dagen later pakte Jeroen zelfs een eerste plek op de reuzenslalom, Niels en Claire werden wederom vierde. Op de World Cup slalom later die week werd Jeroen derde, op slechts driehonderdste gevolgd door Niels. Op de laatste wedstrijd van het seizoen, weer een reuzenslalom, pakte TeamNLsnow twee podiumplekken: Jeroen werd eerste en Niels pakte de tweede plek. Claire eindigde haar seizoen met een vijfde plek.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues