Freestyle voor beginners
Voor degenen die nóg meer uitdaging op de ski’s zoeken hebben we drie mooie video’s binnen het onderdeel Freestyle. Freestyle is één van de coolste dingen om te leren in het skiën. Samen met een aantal skipro’s geven we je tips over het achteruitskiën, het skiën over een box en over klifspringen. Speciaal voor kinderen en beginners! Je freestyle ski carrière begint hier.
Achteruit skiën
Om het skiën een beetje interessant te houden is het leuk om jezelf uit te dagen en verschillende dingen uit te proberen. Een van de dingen die je zou kunnen oppakken is achteruit skiën. ‘Switch’ noemen de freestylers dat. Jimi Daalman legt je uit hoe je dat kunt aanpakken!
Switch
Achteruit skiën hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Freestyle skiërs noemen het switch skiën. Voor switch skiën kunnen we gewoon onze slalomski’s gebruiken. We beginnen met rustig achterste voren glijden in een pizzapunt. Na het rustig glijden kan je proberen bochtjes te maken. Net als bij het vooruit skiën is het bij het switch-skiën belangrijk dat je je gewicht op je dalski hebt. Om bochten te maken terwijl je achteruit skiet is het dus belangrijk dat je de druk en gewicht tussen je beide benen wisselt. Hierdoor ga je van links naar rechts en maak je kleine bochtjes.
Parallel
Belangrijk is dat je altijd over je schouder blijft kijken naar de piste. Wil je een bochtje naar rechts maken, dan kijk je over linkerschouder. En bij een bocht naar links kijk je over je rechterschouder. Je kijkt dus altijd over de schouder die naar beneden wijst. Belangrijk dat je helemaal doorkijkt naar de andere kant van de piste, zo maak je de beste bochten.
Als je de ploegbochten onder controle hebt, kun je langzame, grote, paralelle bochten maken. Ook hier is het kijken over je schouder weer super belangrijk. Maar nu komt er nog iets bij; je dalski moet je naar achteren bewegen en je bergski naar voren. Hierdoor heb je nog meer zicht op de piste dan bij het switch-skiën in een pizzapunt.
Om het nog makkelijker te maken moet je, net als bij het vooruit skiën, de hoog-laag-beweging toepassen in de bocht. Als je ook dat onder de knie hebt kun je beginnen met de korte bochten en carven. Tot snel in het park!
Boxrijden
Heb je het switch-skiën onder controle? Neem dan eens een kijkje in het funpark. Hier kun je bijvoorbeeld boxrijden. Mees van Lierop, een van de beste freestylers, legt je uit hoe je dat aanpakt.
Glijden
De eerste stap van het rijden van een box is het rechtdoor glijden over de box. Je ski’s zijn ongeveer op schouderbreedte en je houd zoveel mogelijk contact met het oppervlak van de box. Door het gewoon een paar keer te doen krijg je een goed gevoel voor het glijden over een box. Zorg dat je genoeg snelheid hebt, maar niet teveel. Het is belangrijk dat je genoeg snelheid hebt om over de hele box te glijden, maar niet zoveel dat je er overheen vliegt. Doe niks geks, maar blijf gewoon staan zoals je normaal ook doet. Als je in het begin probeert te bewegen of draaien dan is de kans dat je valt heel groot.
Droog oefenen
Uiteindelijk is de bedoeling dat je de box dwars gaat rijden. Hierbij is je basispositie heel erg belangrijk en die kun je oefenen op de piste. Kom aanskiën met je ski’s op schouderbreedte, maak een sprongetje, draai je ski’s een kwartslag en land dan met druk op je dalbeen. Je schouders staan loodrecht op de piste en je kijkt naar beneden. Let er wel op dat je ski’s op schouderbreedte blijven staan.
Nu zijn we klaar om het te proberen op de box. Belangrijkste hierbij is dat je op de box precies hetzelfde doet als je hiervoor op de piste deed. Heb hierbij vertrouwen in jezelf. Glijd langzaam op de box af, maak een sprongetje, draai een kwartslag, zet druk op je dalbeen en kijk naar het einde van de box. Wanneer je niet goed op je dalbeen druk zet dan is de kans groot dat je met je heup op de box valt. Goed naar beneden bewegen en vooral durven! Nu moet je alleen de box nog af. Je draait je schouders weer terug in de vallijn en dan volgen je ski’s vanzelf. Dan rij je weg als een baas ;-).
Klifspringen
Het is natuurlijk supercool om buiten de piste van kleine rotsjes af te springen, de zogenaamde ‘cliffdrops’. Maar hoe pak je dat nou aan? Thijs Kennis, cliffdrop-expert, gaat het uitleggen.
Eerst kijken
Het spingen van je eerste cliffdrop kan best wel spannend zijn, dus zorg ervoor dat je het rustig opbouwt. Zoek een vlakterrein op met een sprongetje van een halve tot maximaal 1 meter. Het is daarbij erg belangrijk dat je de hele sprong goed kan overzien. Neem de tijd om te kijken waar je wil gaan landen en hoeveel snelheid je nodig hebt om erover heen te springen. Let er ook goed op dat je voldoende ruimte hebt om je ski’s na de sprong uit te laten lopen. Zo is het minder spannend nadat je geland bent.
Afzet en landing
Zorg ervoor dat je eerst een keertje rustig naar de afzet toe skiet en de goede basishouding inneemt. Dus je handen zijn naar voren, je bovenlichaam staat rechtop en je benen zijn licht gebogen. Afhankelijk van de snelheid die je hebt, zet je jezelf hard af of laat je je simpelweg van de sprong afglijden. Voor de landing strek je je benen uit en zorg je ervoor dat je de landing goed absorbeert. Ski vervolgens zo nonchalant mogelijk weg zodat het net lijkt alsof je dit al 10x hebt gedaan ;-).
Grote sprong
Wil je naar de hogere sprongen? Bouw dat dan rustig op! Bij de grotere sprongen is ook je positie in de lucht belangrijk. Maak jezelf klein door je armen naar beneden te bewegen en knieën op te trekken. Op die manier ben je stabieler in de lucht en ben je klaar voor de landing.
Veiligheid
Bij elk freestyle onderdeel is veiligheid enorm belangrijk. Zowel die van jezelf als voor je omgeving. Hiervoor hebben we een aantal tips;
- Houd je altijd aan de regels in het funpark, ze zijn er niet voor niks.
- Draag altijd een helm en rugbescherming. Zo ben je optimaal beschermt als iets misgaat.
- Ga alleen het funpark in als je die dag goed in je vel zit.
- Inspecteer altijd elke sprong, box, rail etc voordat je er overheen gaat op bijvoorbeeld sneeuw, ijs, beschadigingen, afzet en landing.
- Bedenk van te voren wat je gaat doen na je truc. Dat geeft zelfvertrouwen.
- Ga niet gelijk voor de moeilijke trucs maar bouw het rustig op.
- Vraag tips aan iemand die ervaring heeft met freestyle skiën.