Meest gemaakte fouten skiën
Je skiet parallel en waarschijnlijk ski je overal naar beneden. Toch is er hier en daar nog wel wat te verbeteren. Wellicht maak jij ook nog een van de meest gemaakte fouten bij het parallel skiën. Krijg hier tips speciaal voor kinderen!
Bochten vanuit het bovenlichaam
Een vaak gemaakte fout is dat skiërs heel veel draaien met hun bovenlichaam. Je moet de bocht proberen te maken vanuit je voeten en niet vanuit je bovenlichaam. Bij een bocht die je inzet vanuit je bovenlichaam, komt de meeste druk op je binnenski te staan. Hierdoor is er geen druk meer op de ski’s en daardoor is het een stuk lastiger om op je kanten te komen. Dit los je op door de actie te laten komen vanuit je voeten. Hierdoor ontstaat er meer druk op je buitenbeen en het kanten is hierdoor een stuk makkelijker. Je bovenlichaam volgt dan net als de rest vanzelf.
Kiepen/pendelen naar binnen
Een veel voorkomend probleem is dat je gaat kiepen, pendelen genoemd. Hierdoor kom je ook weer op je binnenbeen te staan, je kunt niet meer sturen en de snelheid loopt op. Hierdoor heb je geen controle meer. Om het pendelen of kiepen te voorkomen is het belangrijk dat je een ‘knik’ hebt in je lichaam tijdens het skiën. Deze knik is voornamelijk in de heupen en knieën. Hierdoor blijft je bovenlichaam beter rechtop, in plaats van dat het bovenlichaam naar binnen hangt. Hierdoor heb je een betere balans en kun je meer druk geven op je buitenski. En dan heb je meer controle en plezier!
‘Losse’ bochten maken
De derde fout heeft niks te maken met techniek, maar met timing. Als je een bocht wil maken ben je geneigd om je ski’s dwars op de helling te zetten en de piste over te steken. Omdat je de piste helemaal oversteekt moet je je ski’s in één keer omgooien. En daardoor maak je het jezelf erg lastig voor de volgende bocht.
Een belangrijke tip: begin op tijd met wisselen! Met een beetje geduld wisselen je ski’s van de ene kant naar de andere kant. Ga je bochten aaneengesloten skiën. Zo kun je de energie van de ene bocht gebruiken voor de volgende bocht. Denk dus aan het maken van meerdere bochten achter elkaar in plaats van één voor één. Een gelijkmatig ritme van de bochten is heel belangrijk!