Vooruitblik World Cups: debuut Kiara Derks in Flachau en Thijn Speksnijder in Veysonnaz


We blikken elke week vooruit op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie waar Nederlanders aan de start staan. Deze week komen Michelle Dekker, Kiara Derks, Maaike Bennink, Thijn Speksnijder, Dean van Kooij, Chris Vos, Lisa Bunschoten, Niek van der Velden, Melissa Peperkamp en Sam Vermaat in actie. Derks zal haar World Cup-debuut maken in Flachau, terwijl Speksnijder zal debuteren in Veysonnaz.


World Cup alpineskiën: slalom in Flachau met Kiara Derks

Dinsdag 10 januari is Flachau het toneel van de volgende World Cup slalom, een bijzondere voor de Nederlandse volgers. Kiara Derks zal namelijk haar World Cup-debuut maken in Oostenrijk en daarmee de strijd om de snelste tijden aan gaan met onder andere Mikaela Shiffrin, Petra Vlhova en Anna Swenn Larsson.

Voor Derks is het vooral een volgende stap in het proces dat ze doorloopt: “Het is een mooie stap richting het grotere plaatje, dat nu eindelijk realistisch wordt. Voor nu is het vooral genieten, m’n beste skiën laten zien en ervaring opdoen.”

Derks kan in Flachau van dichtbij meemaken hoe Shiffrin geschiedenis gaat schrijven en haar 83e World Cup-winst kan boeken. Afgelopen weekend won Shiffrin haar 82e World Cup-overwinning op de reuzenslalom in Kranjska Gora en daarmee evenaarde ze het aanal zeges van haar landgenote Linsey Vonn. De kans dat Shiffrin haar landgenote gaat overtreffen in het aantal World Cup-zeges lijkt levensgroot.

Aanvang slalom: dinsdag 10 januari vanaf 18:00.

Bekijk de World Cup slalom live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups alpineskiën zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Flachau: langgerekt dorp in het hart van Snow Space Salzburg

Flachau is een bekend skidorp in het Salzburgerland dat veel Nederlanders trekt. Eigenlijk is het weinig meer dan één lange weg door een dal met een kleine dorpskern. Het dorpje ligt direct aan de voet van de Grießenkareck (1991 meter), de huisberg van Flachau en onderdeel van Snow Space Salzburg en de Salzburger Sportwelt. Flachau staat bekend om zijn jaarlijkse World Cup afdaling en meervoudig Olympisch kampioen Hermann Maier groeide er op. Skilessen zijn te boeken bij de naar hem vernoemde skischool. Meer informatie vind je op onze pagina op wintersport.nl over Flachau.


World Cup para ski in Veysonnaz met Maaike Bennink en Thijn Speksnijder

De nationale selectie para ski zien we niet in actie in het Zwitserse Veysonnaz, want zij richten zich volledig op het het wereldkampioenschap dat van 19 tot en met 29 januari plaatsvindt in het Spaanse Espot. Maaike Bennink en Thijn Speksnijder verschijnen wel aan de start van de World Cup op Zwitserse bodem. Voor de laatstgenoemde zal het zijn debuut worden op World Cup-niveau. Zowel Bennink als Speksnijder waren reeds succesvol met podiumplaatsen dit seizoen bij andere wedstrijden.

Maaike Bennink komt met haar gids in actie in de categorie ‘slechtzienden’ en heeft inmiddels al aardig wat ervaring. Haar ervaring kan goed van pas komen bij de uitdagingen in Veysonnaz: “Er is heel veel verse sneeuw gevallen, waardoor de pistes erg zacht zijn. Helaas niet mijn omstandigheden. Ook heb ik een nieuwe guide, dus veel nieuwe uitdagingen.”

Thijn Speksnijder komt bij het zitskiën in actie en gaat voor het onderste uit de kan: “Qua ranking ga ik geen verwachtingen stellen, maar ik ga zo hard mogelijk skiën en dan moet het goedkomen.”, aldus de debutant.

Aanvang reuzenslalom: dinsdag 10 januari vanaf 9:30.
Aanvang reuzenslalom: woensdag 11 januari vanaf 9:30.
Aanvang reuzenslalom: vrijdag 13 januari vanaf 9:30.
Aanvang slalom: zaterdag 14 januari vanaf 9:30.

Veysonnaz: functioneel dorp aan de rand van het skigebied

Het dorp Veysonnaz ligt op 1350 meter in Wallis (Valais) en is onderdeel van het skigebied Les 4 Vallées. Het is van oorsprong een klein gehucht in de bergen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een skidorp met voornamelijk appartementen. Aan de rand van het dorp ligt de gondel die je het skigebied in brengt. Meer informatie vind je op onze pagina op wintersport.nl over Veysonnaz.


World Cup snowboarden: parallelslalom in Bad Gastein met Michelle Dekker

In Bad Gastein wacht de eerste World Cup van het jaar te wachten op eenvoudig World Cup-winnares Michelle Dekker. De Nederlandse sloot 2022 af met een goed gevoel, want ze won op 15 december de World Cup in Carezza. Sinds haar vierde plek op de Olympische Spelen van Beijing lijkt het met het gevoel en haar snelheid goed te zitten. Kan ze ook dit jaar met een topprestatie beginnen?

De World Cup-overwinning heeft het vertrouwen van Dekker alleen maar goed gedaan: “Er zijn twee World Cups dicht op elkaar deze week. Te beginnen met een parallelslalom vandaag! Ik hoop wederom een mooi resultaat neer te zetten.”

Aanvang kwalificatie parallelslalom: dinsdag 10 januari vanaf 14:00.
Aanvang finals parallelslalom: dinsdag 10 januari vanaf 18:30.

Bekijk de World Cup parallelslalom in Bad Gastein live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Bad Gastein: mondain, statig en op een rots gebouwd

Bad Gastein is het grootste dorp in het skigebied Gasteinertal en staat bekend als een chique kuuroord dat op een steile rots is gebouwd. Het aantal toeristen dat hier kan overnachten is een aantal keren groter dan het aantal inwoners van Bad Gastein. Het is een mondain dorp en het geeft een soort gevoel van exclusiviteit aan de wintersporter. Na het skiën biedt de après-ski verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de Silver Bullet Bar, al is het dorp geen ultieme feestbestemming. Meer informatie vind je op onze pagina op wintersport.nl over Bad Gastein.


World Cup para snowboard: snowboardcross in Pyhä met Lisa Bunschoten en Chris Vos

De eerste World Cup van het seizoen voor zowel Lisa Bunschoten als Chris Vos vond plaats op Nederlandse bodem, namelijk in SnowWorld Landgraaf. De tweede World Cup zal totaal anders aanvoelen, want deze zal plaatsvinden in het winterse wonderlandschap van Pyhä.

Beiden begonnen wel met een goed gevoel aan het nieuwe seizoen, waarin er veel voor hen is veranderd. Vos won beide banked slaloms in Landgraaf, terwijl Bunschoten een eerste en een derde plek wist te bemachtingen. Het zal een bevestiging geweest zijn voor het koppel dat ze op de goede weg zijn in het eerste seizoen dat ze niet meer trainen in focusprogramma van de bond. Ze worden nog wel financieel ondersteund, maar vanaf dit seizoen richten ze hun programma zelf in.

Op dezelfde dagen vinden in Pyhä ook Europa Cups plaats. Daar zal Dean van Kooij aan de start staan.

Aanvang snowboardcross: vrijdag 13 januari.
Aanvang snowboardcross: zaterdag 14 januari.


World Cup snowboard freestyle: big air in Kreischberg met Melissa Peperkamp, Niek van der Velden en Sam Vermaat

Noord-Amerika was eind 2022 de Nederlanders goed gezind, want Melissa Peperkamp werd knap vierde in Edmonton en Niek van der Velde behaalde vervolgens dezelfde plek in Copper Mountain.

Hoewel het jaar nu pas net begonnen is, zal de big air in Kreischberg wel de laatste van het huidige seizoen zijn. Alle overige World Cups dit seizoen voor de freestylers zullen wedstrijden op de slopestyle zijn. Kreischberg wordt de vierde van vier World Cups big air. Met drie World Cups in de boeken zijn het Jasmine Baird uit Canada en de Japanse Reira Iwabuchi bovenaan de ranglijst voor vrouwen met 160 punten, terwijl Valentino Guseli uit Australië de mannen aanvoert met 164 punten.

Aanvang kwalificatie big air (m):vrijdag 13 januari.
Aanvang finales big air : zaterdag 14 januari.

Bekijk de World Cup big air in Kreischberg live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.


World Cup snowboarden: parallelreuzenslalom in Scuol met Michelle Dekker

In het begin van deze week komt Michelle Dekker in actie op de parallelslalom in Bad Gastein, maar een paar dagen later wacht ook alweer de World Cup parallelreuzenslalom in het Zwitserse Scuol op haar.

Aanvang kwalificatie parallelslalom: zaterdag 14 januari vanaf 9:30.
Aanvang finals parallelslalom: zaterdag 14 januari vanaf 13:30.

Bekijk de World Cup parallelreuzenslalom in Scuol live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Scuol: groot geworden gezellig toeristendorp

Het dorp Scuol is uitgegroeid tot een volwassen wintersportplaats en biedt een breed scala aan activiteiten naast het skiën of snowboarden. Het is ondanks de enorme groei nog steeds echt een dorp, zodat de gezelligheid en sfeer van weleer nog steeds aanwezig zijn. Meer informatie vind je op onze pagina op wintersport.nl over Scuol.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) begeleidt bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor kansrijke wintersporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen, zijn er nationale selecties en individuele programma’s. Elk topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische en Paralympische Spelen. In Nederland hebben we twee focusprogramma’s in samenwerking met het NOC*NSF, te weten snowboard freestyle en paraski. In de andere disciplines zijn ook individueel kansrijke atleten actief op het hoogste internationale niveau: de World Cups en internationale toernooien.

TeamNL, hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau, bestaat al sinds 2016. Maar vanaf deze winter kent het een eigen subdivisie genaamd TeamNLsnow, die alle sneeuwsporters omvat. Maar liefst twintig atleten in totaal, van paraski tot snowboardfreestyle en alles daartussen. Wil je weten wat ze allemaal uitspoken? Volg ze dan op Instagram via @TeamNLsnow.

Neem eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues