Vooruitblik World Cups en WK parasnowboarden: wereldtitels in het verschiet?

Lisa Bunschoten na haar wereldtitels in 2022. Beeld: Natasja Vos.

We blikken elke week vooruit op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie waar Nederlanders aan de start staan. Deze week komen Lisa Bunschoten, Chris Vos en Dean van Kooij in actie op het WK parasnowboarden in La Molina.

Verder komen ook Niels de Langen, Barbara van Bergen, Maarten Meiners en Glenn de Blois in actie op verschillende World Cups.


Wereldkampioenschap parasnowboarden in La Molina met Lisa Bunschoten, Chris Vos en Dean van Kooij

Het WK parasnowboarden 2023 in La Molina stond oorspronkelijk al eerder dit seizoen op de kalender, maar vanwege de slechte sneeuwomstandigheden en de hoge temperaturen in januari werd het evenement verplaatst naar deze week.

Lisa Bunschoten en Chris Vos zijn dit seizoen op dreef en wisten een karrenvracht aan overwinningen binnen te halen op de verschillende World Cups. De buitenlandse concurrentie zal het Nederlandse koppel goed in de gaten houden als ze in actie komen op de snowboardcross en de dual banked slalom. Op beide onderdelen is Lisa Bunschoten overigens ook de regerend wereldkampioen en in totaal is ze viervoudig wereldkampioen. Chris Vos won op de Paralympische Spelen van Beijing in 2022 zilver op de banked slalom. Ook Vos heeft al vier wereldtitels achter z’n naam staan.

Dean van Kooij zal in La Molina aan de start verschijnen van z’n eerste wereldkampioenschap. Op de teamonderdelen kan hij daardoor een koppel vormen met Chris Vos.

Deze week komen de Nederlanders in actie op de snowboardcross, volgende week volgt dan de strijd om de wereldtitels op de dual banked slalom.

Aanvang kwalificatie snowboardcross: vrijdag 10 maart vanaf 10.00
Aanvang snowboardcross: zaterdag 11 maart vanaf 10.00
Aanvang snowboardcross teamevent: zondag 12 maart vanaf 10.00

La Molina vormt samen met Masella het skigebied Alp 2500. Beide gebieden zijn echter bekender onder hun eigen namen en het lijkt ook alsof de samenwerking tussen de twee gebieden niet altijd even optimaal is. Daar heb je gelukkig als wintersporter weinig last van, je hebt zelfs de mogelijkheid om te kiezen voor een aparte skipas voor één deelgebied of een gezamenlijke Alp 2500 skipas. Je kunt lekker skiën in dit flinke skigebied in de Spaanse Pyreneeën. Het deelgebied Masella opent regelmatig eind november al en gaat meestal door tot begin mei, omdat men hier vaak redelijk veel sneeuw kan vangen en het sneeuwkanonnetwerk op orde is.


World Cup paraskiën in Sella Nevea met Barbara van Bergen en Niels de Langen

Op de World Cup vorige week in Kitzbühel won Niels de Langen tweemaal zilver op de slalom, maar deze week zal er wat anders gevraagd worden. De afdaling en de super-G zijn namelijk de onderdelen die op het programma staan van de World Cup in het Italiaanse Sella Nevea.

Barbara van Bergen zal als kersvers wereldkampioen op de afdaling nog een keer willen laten zien tot wat ze in staat is op de snelle disciplines. Jeroen Kampschreur zullen we niet in actie zien, nadat hij in Kitzbühel geblesseerd raakte aan z’n schouder. Zijn seizoen zit er hoogstwaarschijnlijk op, aangezien de volgende en laatste World Cup van het seizoen volgende week al volgt.

Aanvang afdaling 1: donderdag 9 maart vanaf 10.00
Aanvang afdaling 2: vrijdag 10 maart vanaf 10.00
Aanvang super-G: zondag 12 maart vanaf 10.00

Kanin - Sella Nevea: sneeuwzeker, grensoverschrijdend skigebied in de Julische Alpen

Het skigebied Kanin - Sella Nevea ligt zowel in Slovenië als in Italië. In het hart van de Julische Alpen vormt het dorp Sella Nevea de toegang tot de Italiaanse kant van het gebied, terwijl Bovec het Sloveense deelgebied Kanin ontsluit. Kanin - Sella Nevea is misschien wel een van de meest exotische skigebieden in de Alpen. Vanaf de Sloveense kant van het skigebied heb je bij goed weer zelfs uitzicht op de Adriatische Zee.


World Cup reuzenslalom in Kranjska Gora met Maarten Meiners

Het World Cup-seizoen bij het alpineskiën nadert z’n ontknoping met de grote finale in Soldeu. Dit weekend is er echter nog een tussenstop in het Sloveense Kranjska Gora, waar Maarten Meiners zal gaan proberen om z’n seizoen nog wat glans te geven. De Nederlander werd vorig seizoen knap achttiende op de reuzenslalom tijdens de Olympische Spelen van Beijing in 2022, maar dit seizoen wil het op de World Cups vooralsnog niet lukken om weer eens in de top-30 te geraken. Wel eindigde hij onlangs in Tremblant nog als vierde op een reuzenslalom van de Nor-Am Cup. Meiners krijgt met Kranjska Gora en Soldeu dus nog tweemaal de kans om z’n klasse ook weer eens op World Cup-niveau te laten zien.

Marco Odermatt is normaal gesproken de te kloppen man in Kranjska Gora, want al het hele seizoen laat de Zwitser zien dat hij in de vorm van z’n leven verkeert. Odermatt staat dan ook fier aan kop van het World Cup-klassement op de reuzenslalom, voor Kristoffersen en Kranjec. Toch zou het helemaal niet verrassend zijn als toch Kristoffersen de grote man wordt in Slovenië. De Noor won vorig jaar namelijk beide reuzenslaloms in Kranjska Gora.

Aanvang reuzenslalom 1: zaterdag 11 maart vanaf 9.30
Aanvang reuzenslalom 2: zondag 12 maart vanaf 9.30

Bekijk de World Cup reuzenslalom live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups alpineskiën zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Kranjska Gora: oudste skigebied van Slovenië tegen natuurpark aan

Het skigebied Kranjska Gora ligt in Gorenjska. Het ligt in het noordwesten van Slovenië, vlakbij de grens met Oostenrijk en Italië, naast het nationale park Triglav. De skiliften van Kranjska Gora hebben de langste geschiedenis in Slovenië. Het gebied is makkelijk te bereiken want het ligt dichtbij de snelweg. Het dankt zijn bekendheid aan de FIS-wedstrijden, waaronder deze reuzenslaloms, die hier ieder seizoen worden gehouden.


World Cup snowboardcross in Sierra Nevada met Glenn de Blois

Glenn de Blois boekt de afgelopen jaren successen op basis van talent, maar vooral doorzettingsvermogen. Niks is de snowboarder uit De Lier aan komen waaien, maar hard werken brachten de Nederlander onder andere een World Cup-zege in Chiesa in Valmalenco in 2021. Zijn goede prestaties brachten De Blois ook naar de Olympische Spelen van Beijing in 2022. De Blois leek goed op weg, kwam als tweede over de streep in zijn kwartfinale en leek zich daarmee op te kunnen maken voor de halve finale. Tot onbegrip van De Blois werd hij later alsnog gediskwalificeerd, omdat hij door een poort zou zijn gegaan. De wereldtitel ging niet veel later naar de Oostenrijker Jakob Dusek.

Waar het in de eerste helft van seizoen allemaal niet de kant van De Blois op viel in de wedstrijden, zijn de resultaten van de Nederlander in 2023 aansprekend. Zo won hij een European Cup op de Reiteralm, werd hij vierde op de World Cup in Cortina d’Ampezzo en toonde hij z’n klasse op het WK. Zit er nog een uitschieter in? Komend weekend zal het moeten blijken!

Aanvang kwalificatie snowboardcross: vrijdag 10 maart vanaf 11.05
Aanvang snowboardcross 1: zaterdag 11 maart vanaf 11.00
Aanvang snowboardcross 2: zondag 12 maart vanaf 12.00

Bekijk de World snowboarcross live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboardcross zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Sierra Nevada: schitterend Spaans skigebied

Het skigebied Sierra Nevada ligt in Andalusië aan de voet van Granada. Bij Spanjaarden is het gebied erg populair, zeker in de weekenden. Veel Spanjaarden uit de stad (Madrid, Granada, Alicante) zoeken dit gebied op. Het is dan ook duidelijk drukker in de weekenden. Het gebied staat niet bekend om een uitbundige après-ski. Voor Spanjaarden is tapas met een drankje al voldoende. De professionele inzet is wel te vergelijken met Oostenrijk en Zwitserland. Er zijn voldoende skischolen aanwezig.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) begeleidt bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor kansrijke wintersporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen, zijn er nationale selecties en individuele programma’s. Elk topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische en Paralympische Spelen. In Nederland hebben we twee focusprogramma’s in samenwerking met het NOC*NSF, te weten snowboard freestyle en paraski. In de andere disciplines zijn ook individueel kansrijke atleten actief op het hoogste internationale niveau: de World Cups en internationale toernooien.

TeamNL, hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau, bestaat al sinds 2016. Maar vanaf deze winter kent het een eigen subdivisie genaamd TeamNLsnow, die alle sneeuwsporters omvat. Maar liefst twintig atleten in totaal, van paraski tot snowboardfreestyle en alles daartussen. Wil je weten wat ze allemaal uitspoken? Volg ze dan op Instagram via @TeamNLsnow.

Neem eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues