Locaties Olympische Winterspelen 2030 en 2034 bekend gemaakt

Beeld: Pixabay, PublicDomainPictures

Tijdens de 142e IOC Sessie in Parijs zijn gisteren de locaties voor de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2030 en 2034 bekend gemaakt. En goed nieuws, want ook voor de Winterspelen van 2030 hoeven we niet ver te reizen! Na Milaan-Cortina in 2026 zijn in 2030 de Franse Alpen het decor van de Winterspelen. Voor de editie van 2034 moeten we wel overzees gaan, dan is het aan Salt Lake City om de organisatie op te pakken.

2030: Olympische en Paralympische Winterspelen in de Franse Alpen

Hoewel de Zomerspelen in Parijs inmiddels zijn begonnen, ja nog voor de openingsceremonie komen sommige sporters al in actie, maakte de Franse president Macron tijd om de IOC Sessie bij te wonen. Daar werd besloten dat Frankrijk over zes jaar wederom het gastland van de Spelen mag zijn, maar dan van de Olympische en Paralympische Winterspelen. De Franse Alpen, met onder andere de regio’s Auvergne-Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d’Azur, zullen in 2030 de locatie zijn van de Winterspelen. Deze toewijzing is nog wel onder voorbehoud van financiële garanties.

Het is de vierde keer dat Frankrijk de organisatie van de Winterspelen op zich neemt. De allereerste editie van de Winterspelen in 1924 vond plaats in Chamonix-Mont Blanc. Daarna was in 1968 Grenoble de locatie van de Spelen en in 1992 Albertville. De Spelen in 2030 zullen plaatsvinden van 1 tot 17 februari 2030.

Na de Zomerspelen nu ook Winterspelen in Frankrijk

Karl Stoss, lid van de IOC en voorzitter van de commissie die over de toekomstige locaties van de Spelen gaat, vertelt: “De Winterspelen 2030 in de Franse Alpen is een solide project dat leunt op en profiteert van publieke én politieke steun. Ze hebben bewezen te beschikken over het vermogen om sportwedstrijden op hoog niveau te organiseren, over uitstekende sportlocaties en over de juiste mogelijkheden. Daarnaast profiteren ze van de kennis en ervaring die ze opdoen nu Frankrijk gastland van de Zomerspelen is.” Mooie complimenten dus voor de Franse delegatie!

Salt Lake City gekozen om Winterspelen van 2034 te organiseren

Ook de locatie voor de Winterspelen van 2034 werd gisteren bekendgemaakt. Het Amerikaanse Salt Lake City mag voor de tweede keer de organisatie van de Olympische en Paralympische Winterspelen op zich nemen. IOC-voorzitter Thomas Bach vertelde: “Salt Lake City en Utah zijn al lange tijd vrienden van de Olympic Movement. We zijn ervan overtuigd dat ze ook in 2034 weer uitzonderlijke Olympische en Paralympische Winterspelen zullen organiseren, net zoals ze in 2002 hebben gedaan.” De Winterspelen in Salt Lake City vinden plaats van 10 tot 26 februari 2034.

Voor de tweede keer Winterspelen in Salt Lake City

Het is dus de tweede keer dat de beste wintersportatleten ter wereld afreizen naar Salt Lake City voor de Winterspelen. Hoewel sommige Olympische sportfaciliteiten na de Spelen niet meer in gebruik worden genomen, is dat hier nooit het geval geweest. Sterker nog, de Olympische Winterspelen in 2002 waren zo winstgevend voor Salt Lake City, dat ze met de winst de Utah Athletic Foundation konden financieren. Deze stichting zet zich in voor de bouw en het onderhoud van Olympische sportfaciliteiten. De faciliteiten in Salt Lake City zijn tot nu toe altijd in gebruik gebleven en goed onderhouden, wat er mede voor heeft gezorgd dat zij zijn gekozen om de Winterspelen van 2034 te mogen organiseren.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues