Blije gezichten in Nieuw-Zeeland: snowboarders trappen seizoen af met training en World Cup

Snowboarders Sam Vermaat, Niek van der Velden, Melissa Peperkamp en Romy van Vreden zijn op dit moment in Nieuw-Zeeland en ook voor hun zitten de eerste meters in de sneeuw er inmiddels op. Sterker nog, ze hebben ook hun eerste World Cup al achter de rug. Was het een vlekkeloos begin van het seizoen? Zeker niet… Hoewel de sneeuwcondities goed zijn, werkten de weergoden niet helemaal mee. Toch genieten de snowboarders van hun tijd in de sneeuw en zien we vooral lachende gezichten op de foto’s. Bij deze geven we jullie dus graag een kleine update uit Nieuw-Zeeland.

Eindelijk weer in de sneeuw!

We spraken de TeamNLsnow-atleten over hun eerste weken in de sneeuw en eigenlijk waren ze het er allemaal over eens: ze zijn blij dat ze na de zomer weer voor het eerst in de echte sneeuw staan! Romy vertelt: “We hebben ons afgelopen zomer goed kunnen voorbereiden door middel van fysieke trainingen en trainingen op de airbag. Maar toch is het fijn om weer op een snowboard in de echte sneeuw te staan.”

Hoewel Romy vorig jaar haar debuut op de World Cup maakte, is ze nu voor het eerst mee in het team. “Het is even wennen, maar ook echt superleuk! We hebben echt veel aan elkaar op de berg en we proberen elkaar elke keer te helpen. Daarnaast zijn we ook echt blij voor elkaar. Als Romy een nieuwe trick landt, ben ik blij voor haar en dat geldt ook andersom!”, vertelt Melissa.

Ook Sam is blij dat hij weer in de sneeuw is: “Gelukkig heb ik door mijn blessure vrijwel geen sneeuwweken gemist, maar alsnog was het lekker om na een paar maanden zomer weer terug in de sneeuw te zijn en te kunnen snowboarden.” Je begrijpt wel waarom we alleen maar lachende gezichten op de foto’s hebben gezien, iedereen is blij dat het sneeuwseizoen weer is begonnen!

Sneeuw is goed, maar veel wind…

Hoewel het volop winter is in Nieuw-Zeeland, zijn de condities niet ideaal voor de wedstrijden in het park. Sam, die nog herstellende is van een blessure, maar wel al mee kan trainen, vertelt: “De condities waren matig… De sneeuw was wel goed, maar we hadden veel last van de wind en ook hebben we af en toe regen gehad. Gelukkig heeft het de laatste dagen weer gesneeuwd en krijgen we de komende tijd hopelijk nog een paar goede trainingsdagen.”

De tegenwerkende weersomstandigheden gooiden ook flink roet in het eten in de aanloop naar de eerste World Cup van het seizoen. Waar de deelnemers meestal twee trainingsdagen hebben voor een World Cup, kon er nu maar eentje doorgaan vanwege de wind. Dat heeft natuurlijk invloed op de voorbereiding én uitvoering van de wedstrijd.

Uitdagende eerste World Cup

Ook tijdens de wedstrijddagen wilden de weergoden niet meewerken. Kwalificaties werden uitgesteld en toen ze uiteindelijk doorgingen, hadden de deelnemers nog te maken met wind, sneeuw en slecht zicht. Allesbehalve goede omstandigheden voor een wedstrijd dus. Het lukte om de kwalificaties door te laten gaan, maar de finals zijn uiteindelijk toch gecanceld. Hierdoor telde de resultaten van de kwalificatie als eindresultaat, met een zesde plek voor Melissa, een twintigste plek voor Romy en een zestiende plek voor Niek in zijn heat.

“Het is natuurlijk super dat ik bij mijn eerste World Cup dit seizoen meteen zesde word. We hadden één trainingsdag en daarna meteen de wedstrijddag. Tijdens de wedstrijd hadden we af en toe wind, slecht zicht, sneeuw en zon, oftewel alle seizoenen op een dag. Hierdoor was het niveau van de wedstrijd best laag. Iedereen deed rustig aan omdat het de eerste week in de sneeuw was en bovendien was het weer echt onvoorspelbaar. Iedereen ging voor safe. Persoonlijk heb ik ook niet mijn beste tricks kunnen laten zien, maar hij was heel clean, waardoor ik toch een hoge score kreeg.”, aldus Melissa over de start van haar World Cup-seizoen.

Hoe het bij Romy ging? Ze vertelt: “Tijdens de wedstrijd was er behoorlijk veel wind. Mijn hele run ging echt goed, alleen op de laatste schans ging het mis. Ik kreeg in de lucht een windvlaag in m’n rug, waardoor ik uit balans raakte en helaas ben gevallen.”

Het was gelukkig niet alleen maar slecht weer, wat een plaatje zeg!

Op naar Chur!

Met de World Cup in Nieuw-Zeeland is voor de freestyle snowboarders van TeamNLsnow het seizoen nu echt begonnen. De volgende wedstrijd op de agenda is de World Cup big air in Chur, Zwitserland. Sam, Niek, Romy en Melissa blijven nog tot begin oktober in Nieuw-Zeeland en gaan dan door naar Zwitserland. “Helaas heb ik de eerste World Cup moeten missen, maar als alles volgens plan gaat, zal ik bij de World Cup in Chur zeker van start gaan! Ik kijk er nu al naar uit! Maar eerst de komende weken terug op niveau komen.”, aldus Sam.

Meer TeamNLsnow-updates?

Niet alleen Sam, Niek, Melissa en Romy waren afgelopen tijd in de sneeuw te vinden. Ook de paraski-selectie heeft de eerste trainingen erop zitten. Zij reisden in augustus af naar Chili en deelden jaloersmakende beelden met ons. Houd de website en het Instagramaccount van TeamNLsnow in de gaten voor meer updates!


Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues