Skipassen


Skipassen zijn nodig om te kunnen wintersporten, het is namelijk je ticket voor de skiliften. Maar er zit nog veel meer achter een skipas. Lees hier alle informatie over skipassen speciaal voor kinderen!

Waarom is een skipas zo duur?

En skipas is niet goedkoop, maar daar is een goede reden voor. De skigebieden hebben veel kosten die ze moeten betalen. De prijs van de skipas wordt zo berekend dat ze al die kosten kunnen betalen. In onderstaand overzicht zie je welke soort kosten een skigebied heeft.

Embed not found

Personeel is de grootste kostenpost. Hierbij kun je denken aan liftpersoneel, elektriciëns, pistenbully- en buschauffeurs. Dat kunnen veel mensen zijn. In een gebied als Tignes werken er in de winter meer dan 5000 mensen. Ook liften kosten veel geld. Het is niet voor niets dat het skigebied met de goedkoopste skipas alleen maar sleepliften heeft. Deze zijn vele malen goedkoper in onderhoud en aanschaf dan een stoeltjeslift.

Tegenwoordig wil iedereen die op wintersport gaat ook genieten van zoveel mogelijk sneeuw. Aan het begin van de winter moet daarom regelmatig kunstsneeuw gemaakt worden. En dat brengt ook een hoop kosten met zich mee. Het opspuiten van 1000 liter water (wat 2 kubieke meter sneeuw oplevert) kost al snel € 2,50. Dat lijkt goedkoop, maar als je bedenkt dat je voor een piste al gauw 10000 kuub sneeuw (dat is 5 miljoen liter water!) nodig hebt kun je je voorstellen dat dit enorm veel geld is. Onder het kopje ‘materieel’ kun je dingen als pistenbully’s en sneeuwscooters bedenken. Bedenk dat je voor de prijs van een pistenbully misschien wel twee prachtige Ferrari’s zou kunnen aanschaffen. Als we dan eindelijk de overige kosten (VVV, administratie, etc.) gehad hebben, kun je de rest gebruiken voor een reservepotje voor slechte winters zoals in de coronaperiode.

Hoe gebruik je een skipas?

De skipas, ook wel liftpas genoemd, koop je bij de kassa van het dalstation of via internet. De prijzen verschillen uiteraard per skigebied. Voordat je de lift kan instappen dien je de skipas langs een elektronisch poortje te halen. Door verkeerd gebruik kan er hier wel eens file ontstaan dus zorg dat je voorbereid bent hoe je de skipas draagt en gebruikt. Vaak zit er in de mouw van skijassen een speciaal zakje in voor je skipas. Het pasje is net zo groot als een bankpas en is gemaakt van plastic. Omdat er een elektronische chip in de kaart zit, worden de meeste skipassen ook hergebruikt. Als het skigebied met Skiline samenwerkt, kun je aan het einde van de dag je skipas laten uitlezen en zie je in een grafiek hoeveel kilometers en hoogtemeters je hebt afgelegd.

Wat is de grootste skipas van de Alpen?

Tegenwoordig zijn er heel veel gebieden met elkaar verbonden via pisten of liften. Andere gebieden werken samen als skipasverbond. Dan kun je met één skipas naar meerdere skigebieden toe. De wintersporters willen namelijk zoveel mogelijk pistekilometers krijgen voor hun dure skipas.
Maar bij welke pas krijg je nou de meeste pistekilometers? Dat is in de Oostenrijkse provincie Tirol de Snow Card Tirol waarmee je in een heel seizoen bij meer dan 90 skigebieden terecht kan. Dat is zo’n 4.000 kilometer skipiste. Dat is de afstand van Nederland naar Moskou en weer terug! Dit was lange tijd de grootste skipas in de Alpen, maar vanaf 2020 is er een nog grotere speler: de Snowpass. Deze Snowpass is een seizoenspas voor heel Europa met meer dan 100 skigebieden verdeeld over 12 landen.

Wat is de goedkoopste skipas van de Alpen?

Voor goedkope skipassen hoef je niet per se naar Tsjechië of de kleine skigebieden in de Duitse en Franse middelgebergten. Wie weinig voor zijn skipas wil betalen, moet naar de Zuid-Franse Alpen afreizen. Skigebieden als Pelvoux, Crevoux en Saint Léger les Mélèzes wisselen ieder jaar stuivertje als het gaat om de goedkoopste weekpas. Je vindt deze goedkoopste skipasprijzen van de Alpen makkelijk terug op deze website. Want deze bestemmingen staan steevast bovenaan in de lijst met skipasprijzen. Het aantal kilometers piste is echter niet heel hoog bij deze skigebieden. Wie op zoek is naar de goedkoopste weekpassen met veel pistekilometers moet dit lijstje van 6 goedkope skipasverbonden eens doornemen.

Mag je skipassen uitlenen?

Het uitlenen van skipassen is verboden. Een skipas kost natuurlijk veel geld en maakt de verleiding daarmee groot. Veel wintersporters vragen zich dan ook af of ze de skipas mogen delen met andere mensen om zo de kosten te drukken. Een skipas uitlenen is niet toegestaan want liftpassen zijn over het algemeen persoonsgebonden. Vroeger moest je een pasfoto inleveren die op de pas werd geplakt zodat het liftpersoneel kon zien of je niet de pas van iemand anders gebruikte. Tegenwoordig wordt de allereerste keer automatisch een foto van je gemaakt wanneer je bij het poortje van een wat grotere lift (gondel of stoeltjeslift vanuit het dorp bijvoorbeeld) staat. Het liftpersoneel kan dus op een scherm zien wie er van de pas gebruik maakt. Soms is de software zelfs zo ontwikkeld dat er automatisch een match wordt gemaakt. Gebruik je de pas van een andere skiër of snowboarder dan kan dit leiden tot hoge boetes!

Official partners
Partners
Championship venues