Drie opleidingsgroepen in Kaprun: van beginnende leraren tot hoofdskileraren


Vorige week vonden in Kaprun drie verschillende skilerarenopleidingen plaats: van het beginnende niveau tot aan de opleiding voor de meest ervaren leraren. In alle drie de groepen deden cursisten mee van verschillende leeftijden en achtergronden. Veel van hen werken al bij een Nederlandse skischool, waaronder atleten mee uit het mogulskiën en boardercross en mannen vanuit een militaire eenheid. Verschillende achtergronden dus, die elkaar inspireren en uitdagen om het maximale uit de week te halen – en dat is goed gelukt.

Hard gewerkt

De cursisten hebben keihard gewerkt. Iedere dag begon vroeg met een uitgebreid ontbijt, daarna skischoenen van het droogrek halen, ski’s inladen en als eerste met de gondel omhoog. Op de piste werkten ze aan hun skitechniek en lesgeefvaardigheden, als voorbereiding op het examen. Na de lessen op de piste volgden de theorielessen. Zo ging iedereen met een goed gevulde rugzak aan kennis, kunde en ervaring weer naar huis.

De beginnende skileraar: niveau 3

Tijdens deze opleiding worden de cursisten opgeleid tot beginnende skileraren die met voldoende kennis zelfstandig les kunnen geven. In de week werkten ze aan de basistechnieken van het skiën – dat is natuurlijk waar het mee begint. Daarnaast gaven ze veel les aan elkaar, volgens een voor hen nieuwe lesstructuur. Daarbij staan een goede lesopbouw, plezier en leren door te skiën centraal.

Wat waren de mooie momenten?

“De gezelligheid in de groep.”
“De verbeteringen die je in zo’n korte tijd al ziet.”
“De mensen die je leert kennen.”

Wat hebben de cursisten geleerd?

“Mijn rugzak is goed gevuld en ik weet nu dat ik met meer verdieping les kan geven. Vlieguren maken is echt key.”
“Ik heb op een fijne manier geleerd hoe ik voor een groep kan staan en wat ik doe als mijn les anders loopt dan gepland.”
“Ik heb geleerd om in de voorbereiding de ‘hoe’ en ‘waarom’ voor mezelf te beantwoorden en dat met mijn cursisten te delen. Ook weet ik nu hoe ik een technische analyse kan gebruiken om de hoofdfout te vinden.”

Tip voor toekomstige cursisten:

“Bereid de theorie goed voor. Train je eigen vaardigheden. Loop mee met zoveel mogelijk leraren op de skischool en kijk filmpjes op internet.”

De volgende stap: niveau 4.1

Als beginnende skileraar kun je aan de slag met de 4.1-opleiding. Dat kan na het afronden van de niveau 3-opleiding of een vergelijkbaar diploma, zoals het Oostenrijkse Anwärter-diploma. Tijdens de 4.1-opleiding ontwikkel je de basistechnieken verder en ga je aan de slag met dynamische technieken, waarbij de snelheid toeneemt en je ook behendig moet zijn in buckels en het off piste-terrein. Als meer ervaren leraren worden de cursisten daarnaast uitgedaagd om de achterliggende theorie goed te beheersen en krijgen ze gedurende de week een stagerol.

Wat waren de mooie momenten?

“De hele week was onvergetelijk. Zo veel mooie momenten, het was echt top.”
“Het terrein skiën, ook al vond ik dat spannend. En natuurlijk de uitslag! Ik was zó zenuwachtig, maar gelukkig was het goed.”

Wat hebben de cursisten geleerd?

“Ik heb weer een boost gekregen, net weer wat nieuws geleerd en opgefrist.”

Tips voor toekomstige cursisten:

“De POT-structuur. Deze vond ik veel fijner dan wat ik bij de Anwärter gewend was.”
“De theorie is super waardevol. En je leert ook omgaan met stagelopers of cursisten die een fixed mindset hebben.”
“Zorg dat je goed uitrust, bereid de theorie voor en geniet van de week – of je het nu haalt of niet. Als je alles hebt gegeven, is het goed.”
“Train veel en geloof in jezelf!”

Hoofdskileraar: niveau 4.2

Niveau 4.2 is het hoogste niveau binnen de skilerarenopleidingen. In combinatie met 4.1 en de Snow Safety Module vormt dit het complete niveau 4 – het hoogst haalbare diploma in Nederland. De opleiding begint met een voorbereidingsdag in Nederland en bestaat daarna uit negen intensieve dagen op de piste. Cursisten doen examen in lesgeven én in onderdelen van eigen vaardigheid, zoals schoolse en dynamische technieken, buckels, terrein en reuzenslalom. Tijdens de week zijn er ook specialisten aanwezig die extra verdieping bieden, bijvoorbeeld op de reuzenslalom.

Je moet fit aan de start staan. De opleiding vraagt veel, fysiek en technisch. Dat is ook wat cursisten meegeven: zorg dat je vooraf goed hebt getraind, zodat je tijdens de opleiding echt stappen kunt zetten.

Wat waren de mooie momenten?

“De momenten met de experts waren echt waardevol.”
“De hele opleiding! Het was een super leerzame en toffe week. Vooral de reuzenslalomtraining en theorie vond ik gaaf.”
“De momenten waarop je merkt dat je groeit. En het lachen met de groep – op de piste én in het hotel.”

Wat hebben de cursisten geleerd?

“Eigenlijk alles. Vooral andere methodieken en oefeningen.”
“Nieuwe manieren van lesgeven.”

Tips voor toekomstige cursisten:

“Zorg dat je genoeg traint en verdiep je echt in de stof. Niet alleen door te lezen, maar ook door het toe te passen in het lesgeven.”
“Train op buckels en slalom voordat je begint. Neem ook de basisvaardigheden nog eens goed door.”
"Maak veel skikilometers en besteed aandacht aan je schoolse technieken.

Veel groei in een intensieve week

Tijdens de week in Kaprun maken cursisten grote stappen, zowel in hun techniek als in hun manier van lesgeven. Dat ziet ook een van de opleiders terug:

“Je ziet in zo’n week echt groei. Cursisten maken enorme stappen – op de piste, in hun manier van lesgeven én als persoon.”

Wil jij ook skileraar worden of je verder ontwikkelen? Check het actuele opleidingsaanbod, maak een begin met de niveau 2-opleiding en wie weet ben jij volgend seizoen ook aanwezig bij de sneeuwweek!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues