Skipistes
Skipistes zijn eigenlijk de straten en wegen van de berg. Samen met de skiliften vormen ze het totale skigebied. Op de skipiste kom je van alles tegen zoals je mede-skiërs en snowboarders maar ook tourskiërs, de pisteredding en veel verschillende borden. Net als in het verkeer gelden er daarom pisteregels. Op de verschillende borden kun je zien op wat voor soort piste je bent, waar je je op de piste bevindt of de routekaart naar je favoriete restaurant. Hierover leer je op deze pagina veel meer, speciaal uitgelegd voor kinderen!
Wat zijn skipistes?
Skipistes zijn de gemarkeerde paden en wegen waarover je kunt skiën of snowboarden. Skiën op de piste is het tegenovergestelde van off-piste skiën. Bij off-piste skiën ga je namelijk van die gemarkeerde paden en wegen af. En dat is niet zonder gevaar! Tussen de piste en de off-piste heb je ook nog skiroutes. Die piste is wél gemarkeerd maar wordt niet of nauwelijks geprepareerd. De gewone skipistes worden wel elke avond en nacht door de pistenbully’s geprepareerd.
Welke soorten skipistes zijn er?
Er zijn verschillende soorten skipistes. De kleur van de bordjes naast de skipiste geven namelijk de moeilijkheidsgraad aan. In de tabel hieronder zie je welke kleuren pistes er allemaal zijn en voor wie deze verschillende skipistes het meest geschikt zijn.
Kleur | Omschrijving | Doelgroep |
---|---|---|
Groen | Hele makkelijke piste | Beginnende of onzekere wintersporters |
Blauw | Makkelijke/gemiddelde piste | Beginners tot lichtgevorderd |
Rood | Gemiddelde/moeilijke piste | Gevorderd tot expert |
Zwart | Moeilijke piste | Expert |
In Duitsland en Oostenrijk wordt de kleur groen niet gebruikt. Daar zijn alle (hele) makkelijke pistes blauw gemarkeerd.
Er is alleen wel veel verschil tussen de kleuren. Waar de ene blauwe piste heel erg vlak is, is de andere soms bijna net zo steil als een rode piste. Soms is in het ene gebied een rode piste net zo moeilijk als een zwarte piste in het andere gebied. Maar wie bepaald dan eigenlijk welke kleur een skipiste krijgt? Dat is grotendeels aan de skigebieden zelf. Daarom is er ook zoveel verschil onderling. Natuurlijk zijn er wel een paar regels opgesteld zodat de verschillen niet te groot worden. In Oostenrijk is er daarom het Pistengütesiegel. Dat is een soort keurmerk voor skigebieden in Oostenrijk.
Daarin staat bijvoorbeeld dat de helling van blauwe pistes niet steiler mag zijn dan 25% en bij rood is dat 40%. Je kunt je voorstellen dat er dus tussen 25% en 40% heel veel verschil is. De ene rode piste is daarom de andere niet!
De kleur van de piste zegt niet altijd alles over de moeilijkheid. Er zijn verschillende andere factoren van belang die een piste makkelijker of moeilijker kunnen maken.
- Sneeuw: Op een strak geprepareerde piste, het liefst met een extra laagje verse sneeuw, is het makkelijker skiën dan op een piste met allemaal buckels of ijsplaten.
- Afgronden: Soms is er een vlakke (blauwe) piste direct naast een afgrond aangelegd. Om te voorkomen dat beginners hier een foutje maken worden deze pistes soms rood gemarkeerd.
- Liftpalen: Op skipistes die direct onder een lift doorgaan kun je te maken krijgen met liftpalen. Ondanks dat ze goed met kussens ingepakt zijn, kunnen er vervelende ongelukken gebeuren. Daarom kan het zijn dat deze piste iets moeilijker gewaardeerd wordt.
- Kruisingen: Skipistes die veel kruisingen hebben met andere pistes of liften zijn natuurlijk gevaarlijker dan een piste die daar geen last van heeft. Op kruisingen gebeuren regelmatig ongelukken. Dat maakt de piste ook lastiger dan dat hij daadwerkelijk is.
Pistekaart
De pistekaart is een plattegrond van het skigebied waar alle skipistes en skiroutes van het gebied op te vinden zijn. Op de kaart zijn ook alle liften, restaurants, bergtoppen en andere bezienswaardigheden te vinden. De pistes zijn groen, blauw, rood of zwart gemarkeerd zodat je makkelijk je route kan plannen langs je favoriete restaurant.
Deze skipisteplattegronden werden vroeger met de hand getekend. Tegenwoordig gebeurd dat voornamelijk met de computer. De pistekaarten bestaan zowel in een papieren (gratis verkrijgbaar bij skikassa) als digitale versie (gratis verkrijgbaar als app of op de website van het skigebied).
Bij de overzichtsborden in het gebied, staat niet alleen de pistekaart afgebeeld. Hier vind je ook bijvoorbeeld welke skiliften er open of gesloten zijn, het lawinegevaar en een telefoonnummer in geval van nood.
Regels en borden op skipistes
Elke wintersporter moet op de hoogte zijn van de FIS pisteregels. Dan weet je wat de ‘verkeersregels’ op de piste zijn en kun je ongelukken voorkomen. Mocht er toch een ongeluk gebeuren, hanteert de politie of rechtbank deze regels om een schuldige aan te wijzen. Voorkomen is dus beter dan genezen!
Naast de pisteregels en pistekaart kun je ook uit de pisteborden veel informatie halen. Pisteborden staan aan de zijkant van de skipiste en zijn erg handig om te lezen. Benieuwd waarom? Check dan het filmpje op onze speciale pagina over pisteborden.