Vervoer naar wintersport

Er zijn verschillende manieren om te reizen naar je wintersportbestemming. De meeste mensen gaan met de auto. Maar sommigen pakken ook de trein, het vliegtuig of de bus als vervoersmiddel. De trein wordt bijvoorbeeld steeds populairder om mee naar wintersport te reizen. Dat komt omdat de trein makkelijk is en goed voor het milieu. Op deze pagina leggen we uit welke mogelijkheden er zijn en waar je dan zoal op moet letten. Vervoer naar wintersport is speciaal voor kinderen uitgelegd.

Met de auto

Verreweg de meeste wintersporters gaan met de auto. De auto is namelijk relatief goedkoop, je kan veel meenemen en je bent op je bestemming ook nog eens flexibel. Helaas zijn er, zeker tijdens de schoolvakanties, vaak files onderweg. Ook moet je auto geschikt zijn om mee in de bergen te rijden als het bijvoorbeeld sneeuwt.

Winterbanden

In de Alpen zijn winterbanden verplicht. Winterbanden zijn speciaal gemaakt om tijdens veel sneeuw- of regenval alsnog veilig te kunnen rijden. Winterbanden hebben namelijk een dieper profiel waardoor het water of de sneeuw makkelijk wegloopt. Ze zijn te herkennen aan het sneeuwvlokje en de bergen op de band. Maar let op: ook mét winterbanden is het belangrijk dat je bij sneeuw extra voorzichtig bent. Het blijft natuurlijk glad.

Sneeuwkettingen

Als je naar de hoger gelegen dorpen rijd in de Alpen, zijn sneeuwkettingen niet alleen erg handig, ook zijn ze verplicht om bij je te hebben. Sneeuwkettingen worden gebruikt voor extra grip op steile hellingen. Je mag ze alleen gebruiken als er sneeuw op de weg ligt, anders beschadig je het asfalt.
Bekijk onderstaand filmpje van Rogier als je alles wil weten over sneeuwkettingen en hoe je ze gebruikt.

Kinderzitjes

De regels omtrent kinderzitjes kunnen flink verschillen tussen wintersportlanden. Zo moeten kinderen in Duitsland en Italië officieel in een kinderzitje tot zij 1,50 m zijn, terwijl dit in Nederland 1,35 m is. Ook is er in Italië nog een extra regel over een speciaal alarm dat het zitje moet hebben. Zo kun je al een vervelende boete krijgen voordat er nog maar één meter is geskied. Als je via Autotrack de reisbestemming, leeftijd, lengte en gewicht van je kind(eren) invult krijg je voor alle landen die je doorkruist te zien of je daar verplicht bent een kinderzitje te gebruiken en wat de voorwaarden zijn.

Route naar de skigebieden

Belangrijk is om voor dat je vertrekt al je route te bepalen. Check van te voren altijd de mogelijke werkzaamheden onderweg en pas je route er eventueel op aan. Zodra je in de bergen rijd is het van belang om goed op de borden en om je heen te kijken. Niet alleen om te genieten van het uitzicht maar vooral voor je eigen veiligheid. Blindelings vertrouwen op je navigatie is op smalle, besneeuwde en donkere bergweggetjes nooit een goed idee. Kies daarom de best begaanbare route, ondanks dat de navigatie zegt dat er een snellere optie is.

Vignet/tol

Als je naar Oostenrijk en Zwitserland op vakantie gaat is het verplicht om een vignet aan te schaffen. Dit kan tegenwoordig online maar ook onderweg bij een tankstation. Met een vignet mag je onbeperkt over de snelwegen rijden. Ligt jouw skigebied vlak over de grens? Dan kan het rendabel zijn om de laatste kilometers binnendoor te rijden. Houd dan wel rekening met een langere reistijd.
Frankrijk staat bekend om haar tolwegen. Dat zijn stukken snelweg waarvoor je moet betalen om er overheen te rijden. Voor de poortjes kan het soms erg druk zijn. Een oplossing hiervoor is een zogenaamde Télébadge waarmee je snel langs alle poortjes kan rijden.

Wat doe je onderweg

Een autorit naar de Alpen duurt al gauw 10 uurtjes. Met een aantal pauzes en wat file’s onderweg kan dat oplopen tot soms wel 15 uur. Daarom is het een goed idee om van te voren uit te zoeken wat je onderweg kunt doen. Download bijvoorbeeld vast je favoriete muziek of een leuke netlix-serie. Maar wat als je tablet of telefoon leeg is? Je kan natuurlijk ook om je heen te kijken en genieten van het landschap in een ander land! Speel bijvoorbeeld auto-bingo. Schrijf van te voren een paar combinaties op en je mag ze afvinken als je de combinatie gezien hebt. Bijvoorbeeld: een Duits kenteken met het getal 43, een rode cabrio, een vrachtwagen uit Italië, een hond in de auto, een auto met twee verschillende kleuren of een grijze volkswagen uit Nederland. Ook leuk is het checken van de nummerplaten van andere landen. Schrijf alle landen op die je onderweg tegenkomt. Wie ziet de meeste?

Met de trein

Met de trein op wintersport… Je hoort het steeds meer! Een belangrijke reden daarvoor is het milieu. De trein is namelijk een stuk duurzamer dan de auto of het vliegtuig. De voordelen en nadelen over een treinrit naar de Alpen lees je hier!

Voordelen

  • Goed voor het milieu: De trein kan heel veel mensen tegelijk naar een plek brengen, en een trein rijdt altijd. Daarom is een trein goed voor het milieu, en dat is heel belangrijk als wij nog lang van wintersport willen genieten!
  • Gemak: Eenmaal ingestapt kun je heerlijk je eigen ding doen zonder dat je op de weg hoeft te letten. Zo kun je bijvoorbeeld ‘thuis werken’ vanuit de trein, dat scheelt weer een dag reistijd. Ook de toiletpauze en wat eten en drinken kan gewoon aan boord!
  • Dichtbij: Er zijn in de Alpen een hoop skigebieden en dorpen waar de trein stopt. Het laatste stukje naar je appartement of hotel kun je dan met de bus of een taxi.
  • Uitgerust: Als je een weekendje of 3 dagen wil skiën is een autorit vaak te vermoeidend. Met de trein stap je uitgerust op je ski’s!
  • Speciale skitreinen: In de winterperiode rijden er veel speciale skitreinen. Deze brengen je zonder al te veel overstappen op je bestemming.

Nadelen

  • Minder flexibel: Je kunt misschien niet naar je favoriete dorp of gebied als het geen station in de buurt heeft liggen. Daarnaast ben je op de locatie ook afhankelijk van openbaar vervoer. Maar gelukkig zijn bijna alle skigebieden goed te bereiken met de trein, en is het lokale openbaar vervoeer ook heel goed geregeld.
  • Bagage: Je kunt in de trein niet alles meenemen, want je moet je bagage zelf dragen. Maar als je niet teveel inpakt dan is het goed te doen.
  • Prijs: Ondanks dat de treintickets wel steeds goedkoper worden is het vaak alsnog duurder dan met de auto. Tip: Boek vroeg of buiten de gangbare tijden. Meestal krijg je dan hele goedkope tickets!

Tips

  • Huur je skimateriaal op je bestemming. Dat scheelt flink in je bagage!
  • Overweeg het nemen van de sneeuw-Thalys of de Alpenexpress. Zij brengen je zonder overstap rechtsstreeks naar diverse skigebieden.
  • Kies voor een ski-in, ski-out gebied. Dan ben je niet meer afhankelijk van vervoer ter plaatse.
  • In Duitsland is er vaak kinderkorting. Kinderen tot 14 jaar reizen gratis met een ouder mee.
  • Reis zo min mogelijk op zaterdag. Dat zijn vaak de duurste tickets.

Met het vliegtuig

Stel: je vertrekt 's ochtends om 06:00 met het vliegtuig naar de Alpen. Dan kun je om 10:00 al op de ski’s staan. Dat klinkt toch heerlijk?!
Maar naast de grote tijdswinst kun je met goed speurwerk al voor een paar tientjes een vliegticket boeken.

Natuurlijk zijn er ook wel een aantal nadelen voor het reizen met het vliegtuig:

  • Heel slecht voor het milieu: Vliegen is de meest vervuilende manier om te reizen. Als we in de toekomst ook nog willen wintersporten dan kunnen we beter met de trein op wintersport.
  • Beperkte keuze: Je bent erg afhankelijk van de skigebieden rondom Innsbruck, Grenoble, Salzburg of Bern. Een taxi of huurauto naar een andere bestemming kan behoorlijk duur worden.
  • Duur: Naast de huurauto, zijn de tickets ook niet goedkoop. Zeker als je met je gezin in de vakantie wil skiën kan het erg duur uitpakken.
  • Bagage: Net als in de trein moet je bedenken dat je niet zomaar alles mee kan nemen. Vaak heb je een maximum gewicht bagage wat in het vlieguig mee mag. Transavia en KLM hebben daarentegen wel goedkope opties om je ski’s of snowboard mee te nemen.

Met de bus

Met een busreis op wintersport… Je vindt het geweldig, of je hebt er een verschrikkelijke hekel aan. Wij hebben de voor- en nadelen van het reizen per bus naar de Alpen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Goedkoop: Een busreis is de goedkoopste optie om op wintersport te gaan. Meestal kun je met een pakketreis ook nog eens voordelig je accommodatie boeken en je skipas kopen.
  • Goed voor het milieu: Omdat je met meerdere mensen in een bus zit, stoot je minder CO2 uit per persoon. Daarom is het goed voor het milieu.
  • Twee dagen winst: Omdat veel bussen 's nachts rijden, kun je extra lang genieten van je wintersport. Zowel bij je aankomst als vertrek heb je een extra dag skiplezier.

Nadelen

  • Uitgerust of moe? Waar de ene persoon heerlijk kan slapen in de bus, doet de ander bijna geen oog dicht. Hoor je bij de laatste groep? Bedenk dan goed of dit wel de meest geschikte optie is.
  • Langere reistijd: Bussen kunnen helaas niet de maximum snelheid rijden op de snelweg en moeten verplicht een aantal keer stoppen onderweg. Daarom duurt de busreis vaak langer dan met de auto.
  • Minder flexibel: Op je locatie ben je afhankelijk van het andere openbaar vervoer.
Official partners
Partners
Championship venues