Wat is kunstsneeuw?

Op een andere pagina heb je al kunnen lezen over hoe sneeuw ontstaat. Maar er is nog een speciale soort sneeuw die op een hele andere manier ontstaat. Dat is kunstsneeuw! Kunstsneeuw wordt door mensen gemaakt om ervoor te zorgen dat er genoeg sneeuw ligt om een skigebied te kunnen openen. Hier kun je alles lezen over kunstsneeuw, speciaal voor kinderen!

Geschiedenis

Kunstsneeuw is per toeval ontdekt in 1950 in Amerika. In 1970 werd deze kunstsneeuw pas door skigebieden ingezet. In de jaren tachtig werden sneeuwkanonnen echt booming, in deze periode waren er dan ook veel sneeuwarme winters. Een paar slechte winters maakten duidelijk dat het uitblijven van sneeuw ervoor zorgt dat er veel minder wordt verdiend. Daarom zijn skigebieden kunstsneeuw gaan gebruiken. Door de kunstsneeuw kunnen skigebieden ervoor zorgen dat er veel eerder in het jaar al sneeuw ligt. Hierdoor kunnen ze het skigebied eerder openen, kunnen mensen langer skiën, en wordt er meer geld verdiend. Tegenwoordig heeft bijna ieder skigebied sneeuwkanonnen staan.

Hoe ontstaat kunstsneeuw?

Kunstsneeuw wordt gemaakt door hele kleine waterdruppeltjes met een hele hoge druk eruit te spuiten. De miniscule waterdruppeltjes moeten bevriezen voordat ze de grond raken, anders ontstaat er ijs op de grond, of blijft het gewoon water. Daarom worden de waterdruppeltjes met heel veel druk naar buiten gespoten, waardoor ze sneller afkoelen en er kleine ijskristallen ontstaan. Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat de temperatuur ook onder nul graden celcius ligt.

De beste condities om kunstsneeuw te maken is als het kouder is dan -3° Celsius, er weinig wind is, en de luchtvochtigheid relatief laag is. Bij te harde wind wordt de kunstsneeuw teveel verplaatst omdat de waterdeeltjes zo klein zijn. Dit maakt het kunstmatig besneeuwen bij storm bijna onmogelijk. Ook is het bij bewolkt weer lastiger om sneeuw te maken. De vochtige lucht koelt dan namelijk de waterdruppels niet genoeg af.

Sneeuwkanonnen

Er zijn twee soorten sneeuwkanonnen. Het sneeuwkanon in de vorm van een kanon heeft aan de voorkant allemaal kleine spuitjes. Uit de ene spuitjes komen de hele kleine waterdruppeltjes, en uit de andere spuitjes komt lucht. Aan de achterkant van het sneeuwkanon zit een enorme ventilator die de waterdruppeltjes en lucht tegen elkaar aan blaast. Hierdoor bevriezen de kleine waterdruppeltjes sneller in de lucht en worden ze richting de skipiste gespoten.

Het andere sneeuwkanon heeft de vorm van een lange buis. Hier komt al sterk samengeperste lucht uit, en daarom is een grote ventilator niet nodig. Daarnaast komen er ook kleine waterdeeltjes uit die bevriezen doordat ze met koude lucht in contact komen.
Sneeuwkanon. ©: al7 shutterstock.de

Heel veel water

Er is één groot probleem bij het maken van kunstsneeuw. Er is heel veel water nodig. Voor skigebieden is het heel lastig om genoeg water te ‘verzamelen’ om overal kunstsneeuw aan te leggen. Daarom hebben veel skigebieden kleine meertjes aangelegd in de buurt van een lift. In deze meertjes proberen ze zoveel mogelijk water te verzamelen zodat het in de begin van de winter gebruikt kan worden om kunstsneeuw van te maken.
Daarnaast moet het ook vriezen om kunstsneeuw te maken. Helaas is het aan de begin van de winter steeds warmer waardoor sneeuwkanonnen nog geen kunstsneeuw kunnen maken. Skigebieden zijn daarom opzoek naar andere manieren om al vroeg in de winter genoeg sneeuw te hebben. Dit doen ze bijvoorbeeld door het bewaren van sneeuw. Snowfarming is een nieuwe manier die veel door skigebieden gebruikt wordt.

Kunstsneeuw vs. natuurlijke sneeuw

Kunstsneeuw is heel anders dan natuurlijke sneeuw. Dat komt door hoe de kunstsneeuw gemaakt wordt. Zoals je hierboven gelezen hebt ontstaat kunstsneeuw omdat kleine waterdeeltjes heel hard in de lucht gespoten worden en dan bevriezen. Hierdoor is er geen tijd om een mooie sneeuwvlok te vormen. Een natuurlijke sneeuwvlok ontstaat namelijk doordat er kleine waterdeeltjes vast vriezen aan het sneeuwkristalletje terwijl die naar beneden valt. Kunstsneeuw is alleen het sneeuwkristalletje en heeft nog geen armpjes zoals een sneeuwvlok. Kunstsneeuw is dus een klein ijsballetje en heeft geen mooie sterachtige vorm zoals een sneeuwvlok.

Kunstsneeuw zijn een soort halve sneeuwvlokken. Hierdoor is kunstsneeuw veel compacter. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Kunstsneeuw blijft veel langer liggen, en kan beter tegen temperatuurswisselingen dan natuurlijke sneeuw. Ook gaat kunstsneeuw minder snel kapot door wintersporters en pistebully’s. Kunstsneeuw heeft namelijk niet van die mooie armpjes zoals natuurlijke sneeuw. Maar kunstsneeuw voelt ook heel anders aan dan natuurlijke sneeuw. Het voelt veel ijziger en daarom is het lastiger om eroverheen te glijden.

Official partners
Partners
Championship venues