Marcel Hirscher vertelt over zijn comeback bij de persconferentie in SnowWorld Zoetermeer


Hoewel Marcel Hirscher altijd de grote ski-held in Oostenrijk was, bleek vandaag maar weer dat hij ook genoeg Nederlandse fans heeft. De alpineskiër met Nederlandse moeder en Oostenrijkse vader, komt vanaf seizoen 2024/2025 onder de Nederlandse vlag uit bij internationale wedstrijden. Maar voordat hij zijn wedstrijdcarrière weer oppakt, was er vandaag nog tijd voor een persconferentie en meet & greet in SnowWorld Zoetermeer. Daar kwamen flink wat media op af, zowel nationaal als internationaal, om het uit te zenden op de grote mediakanalen. Maarten Meiners kreeg een mooie rol om het interview te hosten, waarbij hij Marcel in het Nederlands en het Duits vragen stelde over onder andere zijn kijk op het komende seizoen, zijn doelen en zijn betekenis voor de jonge atleten in Nederland. We nemen jullie mee in het verloop van deze dag.

De comeback van Marcel Hirscher

Ruim drie maanden geleden heeft Marcel Hirscher aangekondigd dat hij zijn comeback in het alpineskiën maakt onder de Nederlandse vlag. Het was dan ook niemand minder dan oud-wedstrijdskiër Maarten Meiners die hem vandaag interviewde tijdens de persconferentie. Hij begon gelijk met een grote vraag: waarom een comeback en waarom onder de Nederlandse vlag? "Er is de afgelopen maanden veel gebeurd.’ zegt Hirscher. Hij vertelt dat er begin maart nog nergens sprake van was, de afgelopen jaren lag de focus namelijk op het testen en ontwikkelen van zijn eigen ski-merk. Maar toen het bericht kwam dat Lucas Braathen, een professioneel skiër die voorheen voor Noorwegen uitkwam, zijn comeback in het skiën zou maken onder de Braziliaanse vlag, begon het wel een beetje te kriebelen. Toen zijn ze gaan kijken wat de opties waren, zowel bij de Oostenrijkse als bij de Nederlandse wintersportbond en daaruit bleek dat mijn plannen ook via de Nederlandse bond goed uit te voeren waren. Marcel noemt het een win-winsituatie, waarbij hij ook iets terug wil geven aan de sport in Nederland.

De verbinding met Marcel en Nederland

Natuurlijk heeft Marcel altijd in Oostenrijk gewoond en blijft dat ook doen, toch voelt hij een sterke verbinding met Nederland. Zijn moeder is Nederlands en hij spreekt een goed woordje Nederlands. Zo goed, dat hij een groot deel van de persconferentie ook in het Nederlands heeft gegeven. Al geeft hij wel toe dat hij nog iets meer zal moeten oefenen, daarom reageert hij toch iets comfortabeler in het Duits. “Ik zal nog meer Nederlandse televisie kijken en radio luisteren en ook mijn Nederlandse oom en tante vaker bellen om mijn Nederlands te verbeteren.” Daarnaast vertelt hij ook dat hij het fijn vindt om in Nederland te zijn en hier graag op de fiets stapt, “omdat de bergen in Oostenrijk zo hoog zijn”, voegt hij er met een glimlach aan toe.

“Ik heb 99% van de wedstrijden voor m’n vaderland geskied, het is tof dat ik nu nog 1% voor m’n moederland mag skiën!” - Marcel Hirscher

Een comeback is niet makkelijk

“Een comeback is het verdergaan met hetgeen je aan het doen was,” zegt Maarten, “en dat is niet makkelijk na een stop van vijf jaar.” Maarten is zelf vijf kilo spieren kwijt in het eerste jaar nadat hij zelf gestopt is en vraagt zich terecht af, “Marcel, hoe is deze comeback voor jou na een stop van vijf jaar?” Ook Marcel geeft toe dat hij veel spieren is verloren. Hij ziet er niet meer uit zoals hij er vroeger uitzag. Maar Hirscher heeft de afgelopen vijf jaar zeker niet stilgezeten. Hij is in de tussentijd ski’s van Van Deer blijven testen en veel blijven skiën en weet daardoor dat hij de trainingen fysiek wel aan kan. De komende weken zullen nog in het teken staan van kracht- en conditietraining en dan is het tijd om weer op de ski’s te stappen in Nieuw-Zeeland.

De comeback heeft een nieuw doel

“Skiën was, en is, wat ik het liefste deed in het leven. Ik besefte me dat ik dat de afgelopen jaren toch echt heb gemist”, vertelt Hirscher. Toch benadrukt hij dat zijn comeback niet om het winnen gaat, maar een ander en beter doel heeft: plezier hebben in het skiën. Daarmee heeft hij voor nu ook een andere verwachting van dit project als wedstrijdskiër. Het gaat om de ervaring en het plezier, het ondersteunen van de andere atleten en het verbeteren van de materialen. Zo zegt Marcel:

“We are not chasing FIS-points, we are collecting memories.”, aldus Hirscher

Hoe combineert Marcel alles?

Een gezin met kinderen, twee bedrijven, vier tot vijf uur per dag trainen én wedstrijden doen. Het zijn bijna vier full-time jobs… “Hoe combineer je dit?”, vraagt Maarten. Voor Marcel is er nu een ander hoofdstuk aangebroken. Waar voorheen het skiën op nummer één stond en alles eromheen werd gepland, past het nu beter in zijn leven en is het dus ook goed te combineren.

Bij welke wedstrijden zien we Marcel terug?

Om terug te keren in het internationele World Cup-circuit, moet Marcel eerst de nodige FIS-punten behalen. Hoe wil hij dit gaan doen? Op 9 augustus gaat Marcel voor drie weken naar Nieuw-Zeeland. Daar gaat hij zoveel mogelijk trainingsmeters maken en proberen de nodige punten te verzamelen in de wedstrijden op het zuidelijk halfrond. Daarna zal hij het van dag tot dag, week tot week en maand tot maand bekijken. Natuurlijk hoopt hij om een rentree in de World Cup, maar daar hebben we het na Nieuw-Zeeland over. Kortom, de komende tijd zal Marcel veel meters maken. Daar zal hij strijden tussen jonge atleten die, zoals hij zegt, misschien wel denken: “Hee, daar is de oude baas.” En hij voegt toe: “Ik ben heel benieuwd naar het gevoel om weer te starten met een startnummer!”

Een inspiratie voor de Nederlandse atleten

Met zijn comeback hoopt hij de ‘Begeisterung’ voor het skiën te stimuleren bij de jonge Nederlandse atleten. Dat is ook de reden waarom deze conferentie hier in SnowWorld Zoetermeer is georganiseerd. De eerste ontmoeting tussen Marcel en de jonge atleten vond plaats tijdens de meet & greet. Om half 2 lieten de eerste jonge fans zich al zien bij de VAN DEER-truck op de parkeerplaats van SnowWorld en daarna kwamen er steeds meer bij. Het was een mooie opkomst van veel enthousiaste atleten en ouders, waarbij iedereen in oranje shirts alvast handtekeningen van Marcel kon vragen. Dit was een mooie afsluiting van de dag.

Marcel aanmoedigen in het oranje

Marcel zou het “ongelofelijk leuk vinden” als toeschouwers hem en de andere Nederlandse atleten in het oranje van links naar rechts springend aanmoedigen. Misschien wel tijdens de WK alpineskiën van 2025 in Saalbach. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om Marcel in actie te zien!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues