Il Primo organiseert geslaagde editie van het Special Olympics Nationaal Sneeuwsport Evenement

Afgelopen zaterdag organiseerde Il Primo het Special Olympics Nationaal Sneeuwsport Evenement. G-wintersporters in de discipline skiën, snowboarden en langlaufen verzamelden zich in Bergen voor een dag voor plezier op de borstelbaan en natuurlijk voor de wedstrijden! Ondanks een regenachtig begin was het een zeer geslaagde dag met een goeie sfeer, eindeloze aanmoediging van het publiek en veel blije deelnemers.

Compleet evenement: van openingsceremonie met vlam tot prijsuitreiking

Zaterdag 19 oktober 2024 was het eindelijk zover: het Special Olympics Nationaal Sneeuwsport Evenement vond plaats bij Skiclub Il Primo. Vanuit heel Nederland kwamen ruim 60 deelnemers naar Bergen om te laten zien wat ze konden. Er werd een groot feest van gemaakt. Zo begon de dag met een openingsceremonie waarbij onder andere de wethouder en vertegenwoordigers van de brandweer een toespraak voor de deelnemers hielden. Daarna werd de Special Olympics eed afgelegd door de deelnemers en onder begeleiding van de brandweer werd de Special Olympics vlam naar boven gebracht om het vuur te ontsteken, waarna het Special Olympics Nationaal Sneeuwsport Evenement officieel was geopend. Fotograaf Ernest Selleger was aanwezig en legde het plezier van deelnemers vast op beeld. Alle foto’s vind je op pers.wintersport.nl.

De politie- en brandweereenheden die in Bergen aanwezig waren, zetten zich al ruim 20 jaar in voor Special Olympics Nederland. Onder de naam Torch Run Nederland zijn zij de bewakers van de vlam bij alle Special Olympics evenementen voordat deze naar de openingsceremonie wordt gebracht en zorgen ze ervoor dat deze veilig van A naar B wordt gebracht.

“Ik ga voor de overwinning. Maar door mijn inzet ben ik al winnaar!” – Special Olympics Eed

Special Olympics: iedereen doet mee op zijn/haar eigen niveau

Na de openingsceremonie begon het pas echt voor de deelnemers. De wedstrijd voor de skiërs, langlaufers en snowboarders ging van start. Bij de Special Olympics bestaat een wedstrijd voor de G-wintersporters uit twee onderdelen. Eerst vindt de divisioning plaats, waarin de groepen voor de finals bepaald gaan worden. Zo doet iedereen in de finals mee binnen een categorie op zijn of haar eigen niveau. Hoewel het natuurlijk een wedstrijd was, staat plezier op nummer één.

Divisioning

Omdat het belangrijk is dat alle deelnemers mee kunnen doen op hun eigen niveau, vindt eerst de divisioning plaats. Hierbij mogen alle ski-deelnemers twee runs door de slalom afleggen, waarvan de snelste tijd uiteindelijk telt voor de divisioning. Als alle tijden binnen zijn, worden de deelnemers aan de hand van die tijden ingedeeld in de finalegroepen. Dit houdt in dat de deelnemers met tijden die binnen een bepaald percentage van elkaar liggen, samen één finalegroep vormen. Dit proces wordt voor alle skiërs gedaan, waarmee er uiteindelijk twaalf finalegroepen werden gevormd. Dit wordt divisioning genoemd.

Binnen het snowboarden en langlaufen waren de finalegroepen van tevoren al bekend, maar ook zij kregen allemaal twee runs voordat de finals plaats zouden vinden. De snowboarders gingen door dezelfde slalom als de skiërs en voor de langlaufers was er een apart parcours uitgezet bij Il Primo.

Finals

Eenmaal opgedeeld in finalegroepen, was het tijd voor de finals. In de finale kregen alle deelnemers wederom twee runs om de snelste tijd binnen hun finalegroep neer te zetten. De concentratie was van de gezichten af te lezen, want wat vonden sommige deelnemers het spannend! Uiteindelijk wist bijna iedereen een tijd neer te zetten en ging de spanning op het gezicht over in blijdschap. Want onder luid gejuich en applaus van het publiek kwamen de deelnemers één voor één naar beneden.

Special Olympics TeamNL

Deelnemers van alle niveaus kwamen op het Nationaal Sneeuwsport Evenement af. Onder hen waren ook leden van het Special Olympics TeamNL, oftewel de selectieleden die later dit winterseizoen naar de World Winter Games in Turijn gaan om zich te meten met andere internationale sporters. Hier komen duizenden sporters uit meer dan 100 landen bij elkaar om het tegen elkaar op te nemen in acht takken van sport. Bij deze willen we meteen alle deelnemers aan de World Winter Games alvast heel veel succes wensen! Op naar een fantastische ervaring!

Special Olympics: changing lives, changing attidues

Special Olympics is een wereldwijde organisatie die is ontstaan op initiatief van Eunice Kennedy Shriver, zus van de voormalig Amerikaanse president John F. Kennedy. In 1963 startte zij met het organiseren van zomerkampen voor mensen met een verstandelijke beperking, en met succes! In 1968 leidde zomerkampen tot de oprichting van Special Olympics Inc., wat uiteindelijk uitgroeide tot ’s werelds grootste sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Inmiddels sporten er meer dan 4 miljoen sporters in 190 landen onder begeleiding van miljoenen vrijwilligers, een flinke prestatie dus! Special Olympics Nederland is onderdeel van deze wereldwijde beweging en zet zich in voor nationale evenementen voor deze doelgroep. Het Nationaal Sneeuwsport Evenement bij Il Primo was één van die evenementen. Later dit jaar vindt op 1 december het Nationaal Basketbal Evenement plaats en in maart staan de World Winter Games gepland.


Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues